Vil redde verden
med Impact Tech

18.06.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal

Å bevege verden i riktig retning og løse verdens utfordringer innen helse, bærekraft, klima og utdanning med teknologi, var tema da seks unge gründere holdt sine superraske presentasjoner på Tekna-arrangementet Impact Tech på Kulturhuset i Oslo sist uke.

Blockchain-CV: Basert på blockchain-teknologi er Thea Sommeseth Myhren i gang med startupselskapet Diwala som skal hjelpe flyktninger til å dokumentere identitet og kompetanse.

I en uformell ramme med mulighet for bare å stikke innom og gjerne ta seg en øl, arrangerte Tekna i sin serie Tekna X, sist uke Impact tech på Kulturhuset i Oslo sentrum, der unge gründere hadde superraske presentasjoner av hvordan de ser for seg å redde verden gjennom teknologiske løsninger.

Blockchain-CV

Thea Sommerseth Myhren fortalte om hvordan hun gjennom gründerselskapet Diwala skal bruke blockchain-teknologi til å sikre at spesielt flyktninger kan dokumentere kompetansen sin. Selskapet er i gang i Uganda med sine første pilotkunder. I første omgang skal verktøyet gjøre at ikke-statlige organisasjoner kan legge inn hvem som har deltatt på dere ulike utdanningsprogrammer. – Når folk kan dokumentere utdanningen og erfaringen sin, kan de lettere komme seg i jobb eller videre utdanning, sa hun.

Påvirker til klimgasskutt: Gaute Gamst gjør suksess med selskapet Choose som skal hjelpe privatpersoner og bedrifter med å kutte klimagassutslipp.

Stikke innom: Kulturhuset i Oslo dannet en uformell ramme for Tekna Impact Tech.

Glade klimagasskutt

Et annet spennende innlegg sto Gaute Gamst for. Han har vært med og etablere selskapet Chooose som skal hjelpe bedrifter og privatpersoner med å kutte sine klimagassutslipp ved å kjøpe og slette klimakvoter. Selskapet har etablert en plattform for såkalt «klimapositivitet». – Det er en slags lavterskel abonnementsordning som vi ser har stor effekt – i 2017 bidro ordningen til at Norges CO2-kutt økte med 5 prosent, sa Gaute Gamst. I fjor ble selskapet kåret til et av verdens ti beste startups av Extreme Tech Challenge.

Jo Deketelaere, fra Greenbeat AS snakket om hvordan grønne tak kan løse overvannsproblematikk i byer. Yngvild Linnea Andalsvik fra Statens kartverk fortalte om hvordan europeiske satelittnavigasjon gjennom programmet Galileo kan gjøre livskritiske transportsystemer sikrere. Dessuten holdt Per Martin Storvik fra Katapult Accelerator og Didrik Strøhm fra Young Sustainable Impact innlegg om Impact Tech og hvordan verdens ungdom kan bidra med å nå FNs bærekraftmål.

Det er andre gang Tekna arrangerer Tekna X, lynpresentasjoner for en bedre verden. – Vi trenger idealister som også er realister og teknologer som vil påvirke verden positivt med løsninger basert på teknologi, sier ansvarlig for arrangementet, Kristin Austrheim i Tekna.

Les også