Vil dyrke frem
talenter innen realfag

28.08.2018 | Tekst og foto: Anne Grete Nordal

Mandag åpnet kunnskapsminister Jan Tore Sanner Norges første og eneste godkjente videregående skole med fokus på matematikk, naturfag og teknologi, i Sandvika i Bærum.

Entusiastisk: En stolt skolegründer Roger Elstad fortalte at det har tatt syv år å få etablert Norges Realfagsgymnas. Ideen fikk han etter at NHO-sjef Kristin Skogen Lund i et innlegg i Aftenposten i 2011 spurte om hvorfor vi ikke kan dyrke frem talenter innen realfag på samme måte som vi gjør innen idrett og musikk.

– Det handler om at mangfold er bra, og at noen må gå foran for å vise vei, sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner, da han foretok den offisielle åpningen av Norges Realfagsgymnas (NRG) i Sandvika mandag 27. august. Dette er Norges første og eneste godkjente videregående profilskole med fokus på matematikk, naturfag og teknologi.

Møte med elever: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner fikk møte den første klassen på videregående trinnet, der Sunnivas Sæbø Skarpeteig (i gult) var en av elevene som fortalte om hvorfor hun ønsket å begynne her.

Trenger topp og bredde

Gratulantene sto i kø, både fra Bærum kommune med ordfører Lisbeth Hammer Krog i spissen og fra representanter for organisasjoner og næringsliv, da Norges Realfagsgymas i Sandvika ble offisielt åpnet. Sammen med ungdomsskolen i samme regi har skolen 130 elever, og skal drives som en leksefri heldagskole. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sa at vi har behov for mange som tilbyr ulike former for undervisning og faglig spesialisering. – Matte er blant menneskehetens eldste byggesteiner som vi trenger for å finne ut enda mer om verden over, under og inni oss. Det er så mye vi ennå ikke vet, og disse elevene kommer nok til å knekke noen av gåtene vi ikke har svaret på ennå, sa han.
Sanner sa at vi både trenger bredde og topp, og at det er bra med friskoler som kan prøve andre måter å jobbe på.

Lang vei mot målet

En stolt skolegründer Roger Elstad (80) som allerede i 1981 startet Norges Toppidrettsgymnas, fortalte at det hadde tatt sju år og mange avslag før skolen endelig kunne etableres. I fjor startet Norges Realfagsgymnas Ungdomsskole opp, og i år startet den videregående skolen.
Elstad fikk ideen om å starte en eliteskole for realfag for ungdomsskole og videregående i 2011. Inspirasjonen kom fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund som i et innlegg i Aftenposten det året skrev «Hvorfor kan vi ikke dyrke frem talenter og entusiaster innen for eksempel realfag på samme måte som vi gjør innen musikk og idrett?»

Elev Sunniva Sæbø Skarpeteig i første klasse på videregående gleder seg til å være med å sette sitt preg på den nye realfagsskolen i Sandvika.

Best i landet

– Vi skal skape læringsglede og entusiasme og samtidig bli Norges beste i realfag, sa rektor Geir Tolgensbakk. Det har de allerede vist at de kan med ungdomsskolen.
I sitt første skoleår i fjor gikk Norges Realfagsgymnas Ungdomsskole til topps i nasjonale prøver i matematikk, se vår omtale i Tekna Magasinet her.

Sunniva Sæbø Skarpeteig (16) er en av elevene som gleder seg til å være blant de første som går på Norges Realfagsgymnas. – Jeg er veldig glad i matte. Med dobbelt så mange mattetimer som i en annen videregående skole, får vi sjansen til å gå i dybden. Sunniva har akkurat kommet hjem til Norge etter å ha bodd fire år i Roma. – I Italia var vi bare 16 elever i klassen og følte oss som en stor familie. Jeg tenkte at det ville bli litt på samme måte her, med bare en klasse på 23 elever. Vi blir godt kjent med hverandre. I tillegg er skolen så ny at vi kan være med på å forme den, sa Sunniva.

Les også