Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bernt Nilsen

Overraskende mange unge trenger økt digital kompetanse, ifølge Bernt Nilsen som har grunnlagt Datakortet as.

Ukas Tekna-medlem: Bernt Nilsen (61) har knekt koden for å få unge interessert i realfag

– Jeg har personlig bevist at det virker ved at alle mine tre sønner har tatt master på NTH/NTNU.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Bernt Nilsens tur:

Utdanning: Sivilingeniør fra NTH, teleteknikk, bedriftsøkonom BI, ped.sem Lærerhøgskolen.
Jobb: Grunder og adm.dir for Datakortet as og Norsk Test as.

–  Hva er morgenrutinen din?
Leser epost og fem-seks norske og internasjonale nettaviser mens jeg er på badet

–  Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Hvis jeg er på hovedkontoret i Kirkenes prøver jeg å holde vanlig arbeidstid på kontoret med diverse møter med ansatte og lokale samarbeidspartnere. Er ellers mye på reise for kundebesøk og da jobber jeg som regel mot midnatt på hotellet etterpå.

–  Hva jobber du med akkurat nå?
Nå holder jeg på med å lage prosjektbeskrivelser og presentasjoner om hvordan man kan øke den digitale basiskompetansen hos store deler av befolkningen – også for overraskende mange unge. I Norge er vi dessverre alt for opptatt av å kjøpe bokser og kabler og har for lite fokus på basis IKT-ferdigheter.

–  Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
At jeg er løsningsorientert og liker å arbeide med og via andre mennesker.

–  Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
Det må kanskje være en testleder på et av våre testsentre som var strålende fornøyd med at hele gruppen hadde strøket på en av testene i Datakortet. Vi ble veldig overrasket til testlederen fortalte at nå kunne han jo dokumentere overfor kunden at de ansatte hadde fått for lite opplæring!

–  Hvorfor valgte du dette yrket?
Jeg synes vi har en verden med utrolige muligheter og er teknologi-optimist. Jeg har et fantastisk spennende yrke hvor jeg lærer mye og samtidig er med å utvikle nye løsninger som hjelper folk i hverdagen.

–  Hvorfor fagorganiserte du deg?
Jeg har alltid vært opptatt av fordelen ved å jobbe sammen med andre – man blir utfordret og hjelper hverandre samtidig. Jeg har stor tro på fordelene med den nordiske modellen hvor partene i arbeidslivet ser nytten av bredt samarbeid.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
Ved å gi de positive opplevelser med teknologi som pirrer nysgjerrigheten deres. Jeg er Rollemodell og arbeider mye med First Lego League, Sommerskoler osv. Jeg har personlig bevist at det virker ved at alle mine tre sønner har tatt master på NTH/NTNU.

–  Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?
Å fokusere mere på det egentlige behov og nytteverdi fremfor den tekniske løsning man tilfeldigvis har her og nå. Og så må vi datafolk bli flinkere til å snakke et språk folk forstår – og lytte og forstå hvilke problemer og muligheter de har.


–  Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
Der tror jeg faktisk ikke det blir så stor forskjell utover at vi selvfølgelig får nye og bedre verktøy på en rekke områder. Vi har testet digital basiskompetanse i 20 år og kommer sikkert til å gjøre det i 20 år til. Kompetanseutvikling, kartleggingstester og dokumentasjon vil være enda viktigere da enn nå.