Teologen som kjemper for teknologene

28.12.2018 | Tekst: Lisbeth Jørgensen | Foto: Didrik M. Skodje

Den nye generalsekretæren i Tekna er utdannet teolog, noterer for hånd og mener tre sekunder kan utgjøre en stor forskjell når hun møter et menneske.

Line Henriette Holten har levende lys på juletreet hjemme i stuen. – Jeg hadde et lite uhell første året med levende lys på juletreet, men etter det har det gått bra. Det er viktig å sjekke at det er god nok plass mellom grenene så treet ikke tar fyr, sier hun. Foto: Didrik M. Skodje

– Jeg tror det blir Tarzan for 2019, jeg!

Line Henriette Holten er på Fretex. I hånden har hun en bok med et gammelt og slitt Tarzan-omslag. Inni omslaget er Tarzan-fortellingen byttet ut med en bunke blanke, linjerte ark. De blanke arkene skal fylles med 2019.

– Jeg tenker best med penn. Jeg har alltid skrevet de store, viktigste notatene og talene med penn først, så kan de få bli digitale etterhvert.

Alt handler altså ikke om teknologi for den nye generalsekretæren i Tekna. Mennesker er derimot et ord hun bruker mye når hun prater. Medmenneske er et ord som ofte blir brukt av andre for å beskrive henne.

Nå skal hun handle inn de siste julegavene til familie, venner – og seg selv. Tarzan-boken tilhører siste kategori.

– Det er lov å kjøpe gave til seg selv, er det ikke? spør hun retorisk.

Jeg jobber jo i Tekna, vi er digitale og det skal vi være. Men jeg må ha en skrivebok. Og da har jeg funnet ut at jeg har lyst å bruke Fretex sine gjenbruksbøker. Nå har jeg Hardyguttene, men jeg trenger en ny bok for neste år. Foto: Didrik M. Skodje

Politisk grunnmur

Jo, det er det vel. Kanskje er denne gaven til henne selv et resultat av at hun har tatt til seg gode råd fra tidligere kollegaer om å huske å ta vare på seg selv.

«Line tenker strategisk og målrettet og vet å «se» sine medarbeidere. Så må hun huske å ta en pust i bakken selv iblant!” skriver Hans Olav Syversen i en sms da han får forespørsel om å beskrive sin tidligere kollega i KrF.

Da Line Henriette Holten begynte som direktør for samfunnspolitikk i Tekna i januar 2018, la hun 18 år i norsk toppolitikk bak seg. Likevel ble hun fra flere hold senest i høst utpekt som mulig statsråd for KrF.

Nå går Line Henriette lystig bortover Karl Johan med bæreposer i hendene. Hun er på vei til neste juleinnkjøp, og hun er på vei mot et år med helt nye utfordringer som generalsekretær i Tekna. Men det er vanskelig å la være å spørre:

– Er du helt ferdig i politikken?

– Jeg er æresmedlem i fylkespartiet, og det er den eneste posisjonen jeg har nå.

– Kunne du tenke deg å bli statsråd dersom du ble spurt?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er det andre som skal avgjøre. Jeg har sagt at jeg ønsker å være i Tekna, og derfor har jeg gått inn i denne stillingen her.

Politiker-svarene sitter i hvert fall fremdeles like godt. På godt og vondt, får man tro.

– Er det bra for Tekna at du har så solid politikerbakgrunn?

– Ja, jeg har jo blant annet med meg et stort kontaktnett inn som generalsekretær, og jeg er sikker på det vil være en fordel å kunne bruke kontaktnettverket mitt på en god måte for Tekna.

Etisk bevissthet

At den nye generalsekretæren i Norges største forening for realister, teknologer og naturvitere er personlig kristen og utdannet teolog høres kanskje ikke ut som den mest logiske slutningen. Hun kan like gjerne få de vanskeligste etiske spørsmålene mens vi fremdeles er ute i frisk luft.

– I Tekna er det flere som for eksempel driver med genteknologi, er det en vanskelig etisk utfordring for deg?

– Det er alltid etiske utfordringer innenfor disse feltene. I formålsparagrafen til Tekna står det at vi skal bevisstgjøre til etisk refleksjon, og Tekna har en president som er veldig god på det. Jeg har ikke opplevd noen vanskeligheter med dette til nå, og jeg tror heller ikke de vil komme. Og hvis de kommer, så er det helt sikkert mulig å takle dem.

– Men hva tenker du om å jobbe for medlemmer som kanskje jobber for og med noe du er i mot?

– Jeg jobber fullt og helt for Tekna, den politikken og de standpunktene som Tekna har. Det er oppdraget mitt. Så det skal gå helt greit.

– Hjertesaken min er å være med å skape fremtiden. Det er det jeg har gjort i hele mitt politiske virke. Sørge for neste generasjon. Og det er jo det Tekna også driver med. Enten det er innenfor energi, eller når det gjelder å utdanne gode lærere, så er det fordi vi skal sørge for neste generasjon.
Foto: Didrik M. Skodje

Kunnskap, konkurranse og bærekraftsmål

På spørsmål om hva som er de viktigste sakene for Tekna i tiden som kommer, renner setningene ut av henne. Nærmest før vi har krysset gaten har hun nevnt både kompetansepåfyll, etter- og videreutdanningsreform, bærekraftsmål, etikk, sikkerhet og økt konkurransekraft.

– Det er avgjørende at kompetansereformen også omfattes av høyt utdannede. Det er teknologien som skal være med å sørge for at vi når bærekraftsmålene, det er det ingen tvil om. Medlemmene i Tekna er lengst fremme i mange sko, de er spydspisser, men de må hele tiden ha kompetansepåfyll, både nasjonalt og internasjonalt, sier hun, og fortsetter tilsynelatende uten å trekke pusten:

– Vi skal bidra til å øke konkurransekraften til Norge. Uten den kunnskapen og kompetansen Norge besitter, i tillegg til naturressursene våre, hadde ikke Norge vært i den situasjonen vi er i nå. Det skal vi videreutvikle.

Brennende engasjement

– Det beste ved Line Henriette er engasjementet. Hun inspirerer også andre med sitt engasjement, sier Dagfinn Høybråten på telefon da han blir bedt om å beskrive sin tidligere politiske rådgiver.

– Det er jeg enig med Høybråten i. Og siden vi har så mye frivillighet, er det så viktig å puste på den flammen, svarer Lise Lyngsnes Randeberg på samme spørsmål.

Presidenten i Tekna forteller at Line Henriette Holten ikke var en opplagt kandidat til stillingen som generalsekretær.

– Hun ble spilt inn som kandidat av de ansatte etter at hun ble konstituert. Da tenkte jeg: kanskje vi går glipp av et stort talent hvis vi ikke tar henne med i prosessen?

60 kandidater var med i ansettelsesprosessen, som innebar både strukturerte intervjuer, personlighetstester og caser som skulle løses.

– Line Henriette vokste mye gjennom den prosessen, og leverte gode løsninger og et budskap som vi virkelig trodde på. Hun er en gjennomfører, et menneske som får ting til å skje.

Nyttårsforsett

Line Henriette har gjennomført dagens juleinnkjøp – både julepynt til det nye stuebordet hjemme og Tarzan-bok har kommet i handleposene, men noen julegaver gjenstår fremdeles. Det er tid for å roe ned med en kaffe.

– Julen er ikke noen stressende høytid for meg, det er en god høytid. Jeg har lave skuldre når jeg er sammen med min nærmeste familie. Foto: Didrik M. Skodje

– Har du fri hele julen?

– Ja, det har jeg. Jeg tror det er viktig for å kunne koble av og koble på. Jeg leser e-post, da. Men det er ingen byrde, jeg er nysgjerrig på hva som kommer inn.

– Hva betyr julen for deg?

– Som et troende menneske, så er det å samles om julens mysterium, feire den, det er viktig for meg. Å gå i kirken, gå på konserter, være sammen med mine nærmeste.

I år tilbringer hun julaften med foreldrene, søsteren og søsterens familie, men uten egne barn. De skal hun ha en egen feiring sammen med før selve julaften. Nyttårsaften skal hun feire sammen med gode venner.

– Har du nyttårsforsett?

– Ikke alltid. Men i forfjor hadde jeg et nyttårsforsett om at når jeg møter et menneske skal jeg bruke tre sekunder mer. Jeg hadde en opplevelse av at jeg ikke så et menneske jeg møtte. Da tenkte jeg: Men Line, tre sekunder, det klarer du! Og det tror jeg at jeg klarte.

– I år, da?

– Jeg tror det må være å ta ett steg om gangen, og å stå i stegene. For det handler både om å ligge frempå, men også om å trygge. Jeg vil at folk skal merke at jeg er godt nedpå, at jeg ikke bare er på det neste.

– Hvilke forhåpninger og forventninger har du for Tekna i 2019?

– Når vi er 145 år i november 2019 håper jeg vi har blitt 80 000 medlemmer. Da skal mange jobbe, og det skal være mange stang-inn. Men visjonen og målet er der.

– Er det realistisk?

– Ja, med god arbeidsinnsats er det. Krevende, men man skal sette seg noen hårete mål.

Line Henriette Holten:

  • Født: 18.10.1971 i Sarpsborg
  • Skilt, har to døtre på 18 og 22 år.
  • Utdanning: Cand. theol ved Det teologiske menighetsfakultet 1990-1996
  • Ble ansatt som samfunnspolitisk direktør i Tekna 3. januar 2018
  • Konstituert generalsekretær i Tekna fra 24. september 2018. Tiltrådte stillingen 1. desember 2018, og ble da Teknas første kvinnelige generalsekretær.
  • Har vært politisk aktiv for KrF/KrFU siden hun ble styremedlem i Østfold KrFU som sekstenåring i 1987. Har 18 år bak seg i norsk toppolitikk. Representerte Østfold på Stortinget fra 2005 – 2017. Hun har bl.a. vært medlem av Energi- og miljøkomiteen, Helsekomiteen og Næringskomiteen. Var parlamentarisk nestleder i KrFs stortingsgruppe fra 2011-2013. Politisk rådgiver for Dagfinn Høybråten i Sosial- og helsedepartementet (2001–04), og i Arbeids- og sosialdepartementet (2004–05). Var Stortingets femte visepresident i 2009-2011 og 2013-2017.

Les også