Tekna Magasinets sommerportretter

Sommerportrettet:
Svein Stølen

29.07.2017 | Tekst: Anne Grete Nordal. Foto: Yngve Vogt

Hvilket teknologiske reisemål er favoritten, og hvem ville du tatt med deg til en øde øy? Dette er noen av spørsmålene vi har stilt et knippe kjente Tekna-medlemmer.
Følg med hver onsdag og lørdag i hele juli.

I sommer skal Svein Stølen til Japan og granske buddhistiske krigermunker sammen med sin sønn.

Før han tar til som ny rektor ved Universitetet i Oslo i august, skal Svein Stølen være veskebærer for sønnen under «jakt» på buddhistiske krigermunker i Japan. Skulle han utdannet seg på nytt, ville han slengt på kinesisk i tillegg til realfagene – om han hadde evnet.

Navn: Svein Stølen
Arbeidssted/stilling: Påtroppende rektor ved Universitetet i Oslo
Utdanning: Doktorgrad i kjemi fra UiO

1. Kan du anbefale et reisemål med tilknytning til teknologi, realfag eller naturvitenskap?
British museum er alltid en vinner, men skal jeg velge noe mer eksotisk så må det være Hiroshima Peace Memorial Museum. Et museum som viser en mørk side av teknologi og naturvitenskap, men som er svært viktig. Et museum som ikke er anklagende, som ikke deler ut skyld, men som beskriver hva som skjedde der og da i all sin grusomhet og i etterkant. Et museum som gjør noe med deg.

2. Hvilken kjent vitenskapsmann eller -kvinne ville du helst tatt med deg til en øde øy?
Det er litt avhengig av hvor lenge vi måtte være der. Dersom oppholdet var kort ville jeg fort valgt en av de energiske ekstroverte. Skulle vi være der i ukesvis ville jeg heller brukt tid med en mer introvert tenker innen eget fagfelt. Dersom jeg får frihet i tid ville Hans Rosling vært et godt alternativ i første kategori, Josiah Willard Gibbs i den andre.

3. Hvis du skulle ha utdannet deg på nytt, hva ville du valgt?
Jeg ville nok blitt realist på nytt, og valgt et studie som ville gitt meg et sterkt fundament innen beregninger og det å forholde seg til massive mengder informasjon/data. Kanskje kombinert med språk. Kinesisk, om jeg hadde evnet. Ved UiO naturligvis.

4. Hvor skal du på sommerferie i år og hvorfor?
To uker i Japan. Yngste sønn skal skrive extended essay på IB-linja på Sogn vgs. Tema er knytta til buddhistiske krigermunker. Tendai-skolen som var svært viktig mellom det 10. og 17. århundre. Skal blant annet besøke Enryaku-ji på Mt. Hiei like utenfor Kyoto. Jeg og en kamerat av min sønn blir vel da vit.ass-er og veskebærere?

5. Skal du være tilgjengelig for jobben i sommerferien?
Lite mens jeg er i Kyoto og Tokyo, men ellers er det forberedelser fram mot 1. august som gjelder. Så, ja – absolutt.

6. Hvis det var opp til deg alene å velge hvem som helst til statsminister i Norge, hvem ville du valgt da og hvorfor?
Nei, det klarer jeg ikke på svare på. En statsminister gjør ikke jobben alene. Så nei – intet svar. Dette var sentralt for meg også i valgkampen på UiO; jeg var opptatt av teamet mitt, og at folk skulle vurdere hele teamet. Helheten og ikke bare meg. Men jeg vet hva jeg skal stemme når den tid kommer.

Tidligere utgaver av Tekna Magasinet

nytt-hovedstyre

Lise Lyngsnes Randeberg gjenvalgt som Tekna-president

Lise Lyngsnes Randeberg går løs på sin tredje periode som president i Tekna. Det er klart etter at de 210 delegatene ved Representantskapsmøtet på Hamar gjennomførte valg til nytt hovedstyre i foreningen 11. juni. Randeberg ble valgt ved akklamasjon i salen.

dsc_6044

De beste masterprogrammene

Usikker før søknadsfristen til høyere utdanning 15. april? Tekna Magasinet har rangert studiekvalitet og karakterfordeling for mer enn 80 masterprogram i Naturvitenskapelige og tekniske fag.

liten

Helse er Norges nye vekstnæring

Nye tall fra Menon Economics viser sterk vekst i den norske helseindustrien. Tekna-president og helsegründer Lise Lyngsnes Randeberg håper en ny leddgiktskanner skal bidra til videre vekst.