Slik søker du
din første faste jobb

15.02.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal

Hvordan går du frem og hva er lurt å tenke på når du skal søke din første faste jobb som nyutdannet? Vi har spurt karriererådgiver i Tekna, Kirsti Elisabeth Wiik. Her er hennes konkrete råd:

Les også:
Får jobb i olja igjen
Ledighet for nyutdannede halvert på ett år
Håper flere tar doktorgrad

– Dyrk nettverket ditt, sier karriererådgiver i Tekna, Kirsti Elisabeth Wiik.

Hvordan finner jeg jobb?

• Nettverk er viktig! Det kan oppfattes som en klisjé, men er veldig sant. Rundt 70% av jobbene lyses ikke ut, og disse får man gjennom nettverket. Det kan for eksempel være ved at man skriver oppgave for en bedrift og holder kontakten med denne.
• Nettverket ditt er medstudenter, tidligere studenter, forelesere, veiledere, venner, familie og Teknas faglige nettverk, for å nevne noen.
• Snakk med bedrifter på karrieremesser eller bedriftspresentasjoner. Spør hvordan det er å jobbe der og hvilke områder som er viktige for dem fremover.

Hvordan får jeg jobben?

• Vær engasjert. Vis hvorfor du er motivert for stillingen du søker – både i søknaden og i intervjuet. Tenk på hvorfor bedriften er interessant og hva du kan bidra med. At du ønsker stillingen fordi den gir deg en god start på karrieren, er ikke grunnen til at du blir ansatt.
• Tenk over hva som er din kompetanse. Hva er dine sterke sider? Har du valgt en uvanlig spesialisering, eller er det noe du er spesielt god på? Ofte konkurrerer man med mange om jobbene og da er det viktig å synliggjøre hva man er god på. Det kan være at man er faglig sterk, er god på å analysere eller at man er kreativ. Spør gjerne andre du har jobbet på gruppe med hva de mener er dine styrker.

– Som Tekna-medlem kan du logge deg inn på Min side på tekna.no og ta en titt på jobbsøkerportalen vi har utviklet for våre medlemmer. Her finner du også en rekke andre gode råd og informasjon om hvordan Tekna kan hjelpe deg, sier Kirsti Elisabeth Wiik.

Les også