Pionerene: Her er de norske foregangskvinnene innen teknologi og naturvitenskap

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.
Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

1997
Siri Margrethe Kalvig,
Gründeren i værvarsling

06.03.2019 | Tekst: Anne Grete Nordal | Foto: Sverre Chr. Jarild

Siri Margrethe Kalvig (f. 1970), fra Stavanger er gründer og tidligere administrerende direktør i værvarsel-selskapet Storm Weather Center, etablert i 1997. Allerede i 1992 fikk hun kjendisstatus som værmelder på TV2.
Hun har studert fysikk og astrofysikk ved Universitetet i Oslo, og meteorologi ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB) der hun tok masteroppgave. I perioden 2007 til 2009 var hun styremedlem ved Universitetet i Stavanger. I 2014 fullførte hun doktorgraden i offshoreteknologi ved Universitetet i Stavanger.
Kalvig vant Venstres miljøpris i 2008. Hun ble tildelt årets fagpris under Gullruten 2009 for «sin faglige styrke, og formidlingen av sitt fag på flere plattformer»
I 2018 ble hun administrerende direktør i det statseide selskapet Nysnø Klimainvesteringer AS. Selskapets mål er å bidra til å gjøre lønnsomme investering i ny, klimavennlig teknologi for å redusere klimagassutslipp og bremse klimaendringer.

I morgen skriver vi om Margareth Øvrum.

Les også:
Tekna-medlem Charlotte Aschim har utviklet en app som varsler når matvarene i skapet nærmer seg utløpsdato

Anne Lise Waal leder spillselskapet Attensi som bruker VR-teknologi for å kurere mentale lidelser

Les om Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg som helsegründer med utvikling av en leddgiktskanner

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equior.no.

Les også