Pionerene: Her er de norske foregangskvinnene innen teknologi og naturvitenskap

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.
Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

1942
Inger Bruun
Meteorologiens førstedame

02.03.2019 | Tekst: Anne Grete Nordal | Foto: Sverre Chr. Jarild

Inger Bruun (1915-2015) ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 1942 innen meteorologi, og samme år ansatt som første kvinnelige Statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt i Bergen. Dette til tross for krigen, og at det ikke ble drevet ordinær værvarsling i Norge da. Hun var Norges eneste kvinnelige meteorolog i de neste ni årene. I 1980 ble hun den første kvinnelige fagsjefen på Meteorologisk institutt i Oslo.
Da Tekna Magasinet intervjuet henne i 2014, fortalte hun at da hun forhørte seg om mulige hovedfagsoppgaver, fikk hun til svar fra professoren at hun alltids kunne «skrive noe snikksnakk om kontinentaldrift». Da ble hun sint og gikk. I arbeidslivet var det aldri var noe problem å være kvinne, fortalte hun.
Bruun var værmelder på NRKs fjernsynssendinger på 1960-tallet i det månedlige programmet «Været i måneden som gikk». Det baserte seg blant annet på hennes beregninger for nedbørsnormaler rundt omkring i landet. Hun er regnet som kvinnen bak uttrykket «mot normalt», som ble opphavet til en kjent revymonolog av Leif Juster.

I morgen skriver vi om Synnøve Inga Liaaen Jensen.

Les også:
Yngvild Linnea Andalsvik jobber med satellittsystemet Galileo for bedre posisjonering, navigasjon og tidssignaler over hele verden.

Nysgjerrighet og mulighet til å endre retning senere, gjør at Kaja Bye Svartveit gjerne kaster seg ut i ulike utfordringer

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equior.no.

Les også