Nye jenter med høy «halleluja-faktor» ved NTNU

07.11.2018 | Av Bjørn Lønnum Andreassen

Denne uka har NTNU arrangert Teknologiuka for jenter. Hele 450 jenter fra videregående skoler over hele landet har latt seg inspirere av studiemuligheter innen realfag og teknologi.

Halleluja: Stinn brakke i storsalen på Studentersamfundet i Trondheim når Teknologiuka for jenter tar av mer enn noen gang. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen/frilans-andreassen.no

– I år kommer jentene fra omtrent 200 videregående skoler mellom Svalbard og Mandal, forklarer en fornøyd arrangør Line Berg ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet NTNU.

– Norge har et ekstremt kjønnsdelt arbeidsmarked og er dårlig på kvinneandel i stillinger for toppledere. Stereotypiene om at teknologi og realfag er for gutter, skal brytes ned. Mange av de kvinnelige studentene som er med og arrangerer teknologiuka har signert jobbkontrakt to år før studiet er over. De er ettertraktet og får høy lønn. Dette er fremtiden, det er her det skjer.

Gode tall

90 prosent av jentene som har vært på arrangementet tidligere finnes igjen på søkelister over studenter noen år senere, ifølge NTNUs egne tall.

– Bedre markedsføring direkte til målgruppen finnes ikke. Dette er fantastisk. Vi skulle gjerne hatt de siste ti prosentene også, men vi skal ikke «selge» studieplasser for enhver pris. Vi skal hjelpe jentene og gjøre vel kvalifiserte valg. Noen finner kanskje fagene uaktuelle etter arrangementet vårt. Derfor tror jeg 90-prosenten er «spot on», fastslår Berg fornøyd.

Kjønnsbalanse

– Kontinuerlig jevn fordeling mellom kjønn er som kjent viktig for arbeidsmiljø ved studiene og i arbeidslivet, utesker Berg.

– Per i dag trenger vi flere flinke folk som velger teknologi og realfag. Det trenger landet vårt og fremtidige arbeidsplasser. Kjønnsbalanse er et nasjonalt mål også i næringlivet. Forklaringen er så enkel som at høyere andel kvinner lønner seg for bunnlinja, sier Berg.

– Tall fra sivilingeniørstudiene siden 2000 viser at når kvinneandelen øker med 10 prosentpoeng, reduseres frafallet med to prosentpoeng. Færre gutter faller fra når andelen jenter blir større.

Innblikk: Praktisk utprøving av utstyr og teknologiske løsninger for (F.V.) Ayla Saxell, Mariell Hoff Tran, og Frida Karlsen som deltok på flere workshops. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen/frilans-andreassen.no

Rik meny

10 forskjellige workshoper gir smaken av utdanningene gjennom praktiske oppgaver.

– Vi har aldri hatt så bra program. Jentene får se alle aspektene av hvordan studentlivet er her. Flere av foredragsholderne har vært med her på tilsvarende teknologiarrangement for sju år siden. Noen av dem igjen jobber nå i næringslivet, og kommer tilbake her og forteller hva de har vært med på etter at de selv satt i salen og valgte å studere her, forteller Berg.

– Studentlivet er en annen del av å være student ved NTNU som er vist ved festmiddag i Studentersamfundet. Studentene selv er konferansierer, opptrer med kor og korps. Taler ved Studentersamfundets leder, studenteruka og den internasjonale studentfestivalen ISFiT. Danseoppvisning er også på programmet under middagen, beretter Berg.

– Deltagende jenter får møte studentene og bruke tid sammen. De er fremragende agenter med motiverende utveksling om studentlivet, forklarer Berg om de rundt 150 studentene som gjør alle jobbene.

– Avgjort!

Ayla Saxell (18) fra Kirkenes har bestemt seg.

– Jeg hørte mye bra om NTNU og har visst at jeg har lyst til å studere realfag. NTNU er en bra skole å gjøre det på. Jeg kom hit for å se på mine muligheter. Workshop med nanoteknologi er kjempeinteressant. Vi fikk se hvor langt forskningen har kommet og hva studentene får lære. Fjerning av kreft var spesielt interessant å se, sier hun oppildnet.

– Jeg skal enten studere nano-teknologi eller fysikk. Jeg kan tenke meg å jobbe med nanoteknologi, og fysikk er favorittfaget mitt. Vi skjønner av foredragene hvor viktig det er at jenter velger teknologi og realfag. Likestillingen i Norge er sikkert god,men mange jenter føler at disse studiene er en guttegreie. Her får jeg og andre jenter opp øynene for studiene, sier Saxell.

Samhold

Linjeforeninger og aktivitet blant studentene har vært en annen åpenbaring for jentene.

– Alle jentene her er så lette å komme i kontakt med. Det er lett å snakke med dem. Vi har fått se at Trondheim er en fin by med passe størrelse, ikke for stort, ikke alt for folksomt og kort vei til alt. Jeg kommer nok til å snakke om NTNU til andre hjemme, og prøve å få de til å søke studier her, sier Saxell med latter i stemmen.

Også 18-åringene Mariell Hoff Tran og Frida Karlsen fra Harstad liker NTNU fra nå av.

– Jeg har vært litt usikker på hvilket universitet jeg skal gå på og hvor hen jeg skal bo. Nå er jeg mer sikker på at jeg vil bo i Trondheim, sier Karlsen henrykt på vegne av begge.

Les også