Tekna-gründer med holdbarhets-app:

Gir deg total kontroll på kjøleskapet

07.12.2017 | Tekst og foto: Anne Grete Nordal

Nordmenn kaster mat for 20 milliarder kroner hvert år. Dette har Tekna-medlem Charlotte Aschim og medgründer Ingrid Østby sett seg lei på. De har utviklet en app som varsler oss når matvarene i skapet nærmer seg utløpsdato. Gjennom gründerselskapet TotalCtrl satser de på en myk lansering før jul, og solid markedsføring over nyttår.

App som datovarsler: Er denne gått ut på dato tro? Med appen Charlotte Aschim har utviklet, får hun beskjed, uten å åpne kjøleskapet, om når melk og andre varer nærmer seg utløpsdato.

Allerede som student ved NMBU begynte Tekna-medlem Charlotte Aschim å leke med tanken på å lage digitale oversikter over når matvarer går ut på dato. Både hun og venninnen og medgründer Ingrid Østby hadde deltidsjobb i dagligvarebutikk mens de studerte.

– Hver kveld gikk vi «datorunde» i butikken der vi sorterte ut varer som var gått ut på dato eller ville gjøre det neste dag. Det resulterte i at omtrent to fulle handlevogner med mat måtte kastes hver kveld, forteller Charlotte Aschim. Hun begynte å lage en datobok for de ansatte for å loggføre alle varer med utløpsdato. Denne datoboken på papir danner grunnlaget for den digitale løsningen gründerselskapet TotalCtrl utvikler nå, og som lanseres som en app om få dager.

En gjennomsnittbutikk kaster matvarer for 4,5 millioner kroner i året. Det utgjør 17 prosent av alt matsvinn. – Vi trodde butikkene sto for det største matsvinnet, men faktisk er det oss forbrukere som kaster mest. Hver av oss kaster gjennomsnittlig 42 kilo matvarer hvert år, eller 61 prosent av alt matsvinn. Det er varer for enorme summer som går rett i søpla – hele 20 milliarder kroner, ifølge Aschim og Østby.

Den første prototypen av appen utviklet Charlotte Aschim selv. – Jeg lærte meg selv å kode. Det ble «learning by doing». Miljøorganisasjonen Spire hjalp oss med den første fokusgruppa for testing.

Mot matsvinn: Tekna-medlem Charlotte Aschim og medgründer Ingrid Østby jobbet i butikk som studenter og har klekket ut ideene til appen som skal redusere det store matsvinnet i samfunnet.

Smart matapp: Omtrent slik ser det ut i appen, viser Charlotte Aschim og Roy Snapa, daglig leder i Handleriet.no.

Idealisme og business

– I starten tenkte vi bare på å utvikle et verktøy for ansatte i butikker som kunne erstatte papirutgaven av datoboka. Når omfanget av svinn gikk opp for oss, ble vi veldig idealistisk innstilt og begynte å se på oss selv som sosiale entreprenører. Nå har vi bestemt oss for både å redde verden og skape business. I regi av Smart Innovation Norway og programmet Pangstart, har de fått hjelp til å tenke og utvikle forretningsideene av konseptet. De er blitt en del av Smart Inkubator hos Smart Innovation Norway. Fra april fikk de kontorplass i Simulas gründergarasje på Fornebu for ett år fremover. – Det er et utrolig inspirerende miljø å være i, sier de to. Nå har selskapet deres vokst til ti ansatte. – Vi har ansatt søppeldykkere, forretningsutviklere, grafisk designere og programmere. Vi lanserer appen før jul i en litt myk versjon. I praksis innebærer det at vi lanserer for å teste og kvalitetssikre i litt mindre skala, før vi kjører på med full markedsføring, og forhåpentligvis får den mengden brukere vi ønsker i januar.
Selv har hun foreløpig beholdt jobben i PAS Ingeniører AS der hun jobber 80 prosent. Ingrid Østby, som har markedsføringsbakgrunn, jobber fortsatt hundre prosent som butikksjef i en matvarebutikk.

I juli i år signerte TotalCtrl sin første kunde i dagligvaremarkedet, Handleriet.no – et supermarked på nett. Dette er en veldig god plattform å teste på og vårt første sted ut i markedet, sier Aschim.

Slik virker det

Konseptet baserer seg på at du handler varene i den digitale butikken. Når varene leveres, er de sortert på dato i appen og du får et varsel når de nærmer seg utløpsdato. I tillegg vil appen gi deg autogenererte oppskrifter basert på hva du til enhver tid har av matvarer. – Vi har saumfart landet etter oppskrifter og fått kjempegod respons. Organisasjoner som Norsk sjømatråd, Norges bygdekvinnelag og NOAH (kjøttfrie oppskrifter) har delt villig et vell av oppskrifter. Handler du også i vanlige butikker, kan du scanne utløpsdatoene på varene og få dem inn i den samme oversikten på appen. Appen blir i første omgang å finne i App Store for Apple IOS og senere for Android.

– Planen er å få kontroll på matsvinn i hele verdikjeden for mat. Vi jobber intenst med å hente investorer, offentlige midler og nye kunder. I første omgang satser vi på flere kontrakter med supermarkeder på nettet, og så vanlige matbutikker etter hvert. Så langt er vi veldig optimistiske. De to trives som gründere. – Det er utfordrende og ekstrem lærerikt. Grunnet høyt teknologisk nivå og stort potensiale er Norge et godt sted å starte, før vi beveger oss utenfor landegrensene. Det er ikke noe tvil om at vi skal til utlandet, sier de to gründerne.

Les også