Mekker seg til helseindustrien

Publisert: 17.02.2017 | Tekst: Anne Grete Nordal | Foto: Eivind Senneset

Da daglig leder i K. Lerøy Metallindustri AS fikk spørsmål om de kunne produsere finmekaniske deler til en hjertepumpe var han veldig i tvil om det i det hele tatt lot seg gjøre.

Trangt om plassen: Et av de første versjonene av hus og rotor til hjertepumpen. Delene er laget i en titanlegering og huset har diamater på størrelse med en kulepenn. (Bilde: K. Lerøy Metallindustri)

I 2014 dannet hjertespesialisten Vegard Tuseth sammen med Øivind Resch gründerselskapet Nuheart for utvikling av en hjertepumpe for langvarig eller permanent behandling av pasienter med hjertesvikt.

I stedet for å måtte åpne brystkassa kirurgisk, slik praksisen er i dag, skal den nye hjertepumpa føres inn gjennom en hovedpulsåre fra lysken, omtrent slik det føres inn såkalte stent på pasienter med innsnevrede blodårer. Det stiller ekstreme krav til blant annet størrelse, geometri og overflater.

Selskapet Nuheart defineres under Medtech, som er en av helseindustriens fem underkategorier, mens K. Lerøy Metallindustri er en spesialisert underleverandør.

Kunnskap fra offshorebransjen

– Noe av utfordringen i testproduksjonen av Nuheart går på å finne frem til den mest ideelle formen. De finmekaniske delene i titanlegering er uhyre kompliserte å tilvirke. Det krever kompliserte maskiner, komplisert programmering og folk som ikke gir opp. Det byr på store utfordringer å få plassert deler som rotasjonselement, elektromotor og batteripakke inn i et hus som bare har diameter på størrelse med en kulepenn, sier Kjell Lerøy.
Han forteller at de fikk henvendelsen via en strømningstekniker i et subseanettverk i offshorebransjen, som samarbeidet med Nuheart – et spennende eksempel på overføring av kunnskap mellom tilsynelatende helt ulike bransjer.Overføring av kunnskap fra olje og gass til medisinteknikk var tema på Oslo Innovation Week i fjor, der Kjell Lerøy holdt et innlegg om sine erfaringer fra og tanker om dette.

– Vi fikk flere presseoppslag etter det innlegget. Som mange andre underleverandører har vi vært preget av nedturen i olje- og gassnæringen. Det har ført til at vi har vendt oss inn mot andre bransjer, blant annet det medisinsk-tekniske, som vi ser på som lovende, sier Lerøy.

Unik helseteknologi: – Nuheart hjertepumpe er det mest spesielle Lerøy Metallindustri har vært med på å utvikle og produsere gjennom selskapets 60-årige historie, forteller daglig leder Kjell Lerøy.

Fra møbel til elektronikk

K. Lerøy Metallindustri fyller i år 60 år. I starten var hovedproduktet beslag til møbelindustri. De siste 30 årene har de spesialisert seg på produksjon av komponenter med strenge toleransekrav i krevende materialer, og leverer finmekaniske komponenter til elektronikk, subsea, forsvar, olje- og gassindustrien og møbelindustri. De produserer også stadig mer medisinsk teknisk utstyr.

Kjell Lerøy tror bedriften kan ha gode fremtidsutsikter innen medisinteknikk. – Men det er et langt løp med krav til nye ISO-standarder, valg av riktig utstyr og de rette folkene. Kjell Lerøy ser ikke bort fra at de vil ansatte flere sivilingeniører avhengig hvilke prosjekter som dukker opp og behov for å videreutvikle produkter for kundene.

Om kunstige hjertepumper (kilde: Helsenorge.no):

Kunstig hjertepumpe brukes som en avlastning av hjertet og støtter blodsirkulasjonen ved alvorlig hjertesvikt. Behandlingen er i dag kirurgisk. Kunstige hjertepumper kan opereres inn på:
• Pasienter som er aktuelle for hjertetransplantasjon.
• Pasienter der en forventer bedring med fjerning av pumpen etter en tid.
• Pasienter som trenger pumpe for varig behandling som alternativ til transplantasjon.

Tidligere utgaver av Tekna Magasinet

tara_skip

Omstillingsevne ga drømmejobb

Tara Jahangiry (25) fulgte familiens omstillingsevne da bunnen falt ut av arbeidsmarkedet. Hun begynte å tenke nytt og omskolerte seg fra skipsdesign til prestasjonsanalyse.

tekna_kommune

Teknas lønnsstatistikk 2016

Teknas lønnsstatistikk viser at statlig sektor er siste års lønnsvinner. Privat sektor er ikke overraskende den største taperen.

nyhetsbrev_2

Utenlandske selskaper vinner gigantstore anleggskontrakter i Norge

De gode nyhetene er at de er avhengig av å ansette nordmenn.
Vi gir deg tipsene som kan gi jobb!