Pionerene: Her er de norske foregangskvinnene innen teknologi og naturvitenskap

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.
Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

2013
Margareth Øvrum
Årets teknologikvinne

07.03.2019 | Tekst: Anne Grete Nordal | Foto: Sverre Chr. Jarild

Margareth Øvrum (f. 1958) fra Skien var Statoils første kvinnelige plattformsjef på Gullfaks-feltet. I 2013, ble hun kåret til “Årets mest innflytelsesrike teknologikvinne”. Kåringen kom i stand som en markering av at det var hundre år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge.
Margaret Øvrum er utdannet sivilingeniør fra NTH (NTNU) i Trondheim, med spesialisering i teknisk fysikk. Hun har jobbet i Statoil/Equinor siden 1982.
Hun har hatt sentrale lederstillinger i selskapet, blant annet som konserndirektør for Helse, miljø og sikkerhet, konserndirektør for Teknologi og prosjekter og konserndirektør for Teknologi og nye energiløsninger. Etter perioden som plattformsjef, på Gullfaks-feltet, var hun produksjonsdirektør for Veslefrikk og direktør for Driftsstøtte på norsk sokkel. Øvrum ble medlem av konsernledelsen i Statoil/Equinor i 2004. Fra september 2011 var hun konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring.
Fra oktober 2018 er hun konserndirektør for Utvikling og produksjon Brasil.

Les også:
I 2018 var kvinnelige IKT- og industriledere de to eneste Tekna-yrkene hvor kvinner tjente mer enn menn, ifølge SSB

– Si ja til jobber du kanskje synes virker vel utfordrende, råder Svalbard-direktøren Wenche Ravlo

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equior.no.

Les også