Indere utkonkurrerer nordmenn

Publisert: 11.05.2017 | Tekst: Anne Grete Nordal og Øystein Krogsrud. Foto: Mikkel Moe

Gir digitaliseringen en utkontraktering av tjenester som skader Norge som kunnskapsnasjon? Det spørsmålet skal opp til politisk debatt på Teknas representantskapsmøte i juni. DNB har valgt å samarbeide med tre indiske IT-selskaper fordi det gir bedre tilgang på ekspertise og tung teknologikompetanse.

Chatbot: Her sitter norske og indiske IT-utviklere side om side i DNBs ”Digital Floor”. Chatbot er et verktøy som skal bidra med robotisert kundeservice.

Tekna Magasinet har fått slippe inn i «Digital Floor» i DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo. Her sitter folk fra forretningssiden sammen med norske og indiske IT-folk. De fleste inderne er leid inn gjennom de indiske konsulentselskapene Tata Consultancy Services (TCL), Infosys og HCL.

Les også: Tekna ønsker nytt regelverk

– Det er mangel på gode IT-folk i Norge, og det utdannes fortsatt for få. Med dette som bakteppe så vi at det ville bli vanskelig og kostbart for oss å få tak i de ressursene vi trengte i Norge. Dette var hovedårsaken til at vi satte i gang en utkontraktering av en betydelig del av IT-porteføljen. Gjennom dette arbeidet ble det klart for oss hvilke muligheter som ligger i å etablere partnerskap med store, globale leverandører, ikke minst når det gjelder tilgang på ekspertise og tung teknologikompetanse. Vi har på bakgrunn av dette økt bruken av globale leverandører, sier Liv Fiksdahl, som er konserndirektør for IT og Operations i DNB.

I DNBs «Digital Floor» klekkes det ut nye smarte digitale bankløsninger som for eksempel betalingstjenesten Vipps og Chatbot. Leder av DNBs New Tech Lab, Jannicke Birkevold, tar oss med på en runde i lokalene hvor IT-utviklerne sitter. En palett med spreke farger og visdomsord på veggene skiller etasjen fra de andre i DNB.

– Du skal se med en gang at her kommer du inn i et miljø der nytenking og kreativitet blir applaudert, sier Birkevold.

Teknosenter: I DNBs «Digital Floor» skjer bankens overgang fra et finansselskap til et teknologiselskap.

Mange av de som sitter her er indiske – flest menn hva vi kan se, men også noen kvinner innimellom. Arbeidsspråket er engelsk. De fleste er leid inn gjennom konsulentselskapene TCS, Infosys og HCL. Vil vi prate med noen av utviklerne, blir vi bedt om å henvende oss til deres arbeidsgivere. HCL Technologies Norway AS omsatte for 576 millioner kroner i fjor, som var ned fra 867 millioner i 2015, men opp fra 197 millioner i 2014. TCS Norge har ikke levert 2016-tall ennå, men 2015-tallene viser en omsetning på 443 millioner kroner, opp fra 207 millioner i 2014. En gjennomgang av bransjetallene viser at indiske konsulentselskaper tar markedsandeler, og DNB er en av bidragsyterne til utviklingen. Nå ønsker imidlertid DNB å øke antall egne ansatte IT-medarbeidere.

– Vi har i dag rundt 800 IT-medarbeidere i Norge. Mange av disse jobber tett sammen med forretningssiden for å sikre at DNB gjør seg gjeldende i den digitale utviklingen. Antallet har vært stabilt de siste årene, men ligger an til å øke fremover. DNB er hele tiden på jakt etter gode IT-folk. Vi håper å ha fått ansatt til sammen rundt 100 nye innen utgangen av året, sier konserndirektør Fiksdahl.

Digital floor: Leder av DNBs New Tech Lab, Jannicke Birkevold, tok Tekna Magasinet med på en rundtur i DNBs ”Digital floor”.

Tidligere utgaver av Tekna Magasinet

dsc_6044

De beste masterprogrammene

Usikker før søknadsfristen til høyere utdanning 15. april? Tekna Magasinet har rangert studiekvalitet og karakterfordeling for mer enn 80 masterprogram i Naturvitenskapelige og tekniske fag.

liten

Helse er Norges nye vekstnæring

Nye tall fra Menon Economics viser sterk vekst i den norske helseindustrien. Tekna-president og helsegründer Lise Lyngsnes Randeberg håper en ny leddgiktskanner skal bidra til videre vekst.

tara_skip

Omstillingsevne ga drømmejobb

Tara Jahangiry (25) fulgte familiens omstillingsevne da bunnen falt ut av arbeidsmarkedet. Hun begynte å tenke nytt og omskolerte seg fra skipsdesign til prestasjonsanalyse.