Tekna Magasinets sommerkonkurranse

Mitt sommerspørsmål
– i dag om betong

Dagens spørsmålsstiller er Jan Eldegard Hjelle. Han er leder av FABEKO, Norsk fabrikkbetongforening. FABEKO er tett knyttet til Tekna gjennom samarbeid om faglige arrangementer og nettverksbygging.

05.07.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal, Video: Mikkel Moe

Her er sommerspørsmålet hans:

Nest etter vann er betong det «materialet» vi bruker mest av her i verden. Betong brukes til produksjon av energi, til broer, i tunneler, for å sikre vannforsynlig og til å frakte bort avløpsvann.
Vi bruker betong i hus og hytter, i parkeringsanlegg, i jernbaneanlegg, i forsvarsbygg, til vindmøller, til lakseoppdrett og til flyplasser, kaier og alt annet som omgir oss. Selv trehus er avhengig av betong for å stå støtt og sikkert.

– Dersom vi beregner mengden produsert betong i tonn per innbygger i Norge og sammenligner dette med vekten av en VW e-Golf. Utgjør denne betongmengden per innbygger:

• 2 stk VW e-Golf?
• 10 stk VW e-Golf?
• 50 stk VW e-Golf?

Svaret: I Norge produserer vi hvert år 7 millioner kubikkmeter betong. I vekt tilsvarer det 16,45 millioner tonn betong. Fordelt på 5,3 millioner innbyggere blir det omtrent 3,1 tonn per innbygger. En e-golf veier 1540 kilo. Produsert betong per innbygger per år tilsvarer dermed vekten av 2 stk VW e-Golf.
close
Se svaret!

TEKNA MAGASINETS SOMMERKONKURRANSE

Annenhver ukedag i juli vil et Tekna-medlem stille et sommerspørsmål innen sitt fagområde. Spørsmålene publiseres på Teknas Facebookside. Klarer du å løse oppgaven, kan du bli med på trekningen av et gratis Tekna-kurs til høsten, se listen over kursene her.

Bli med i konkurransen ved å skrive svaret ditt i kommentarfeltet på Facebook og lim inn lenken til det kurset du ønsker å vinne. Vinnerne trekkes 20. august.

Svaret og neste spørsmål finner du på her på Tekna Magasinet tirsdag og torsdag etter presentasjonen av spørsmålet.

Les også