Tekna Magasinets sommerkonkurranse

Mitt sommerspørsmål
– i dag om tidsmåling

Dagens spørsmålsstiller er overingeniør Tim Dunker ved Justervesenet.

12.07.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal, Video: Mikkel Moe

Her er sommerspørsmålet hans:

– Hvilken isotop er definisjonen til SI-sekundet basert på?

SVAR: 133Cs (det godtas også Cesium-133)

Siden 1967 lyder definisjonen av SI-sekundet som følger: Ett sekund er varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer overgangen mellom to hyperfin-nivåer i grunntilstanden av et 133Cs -atom.

Cesium har kun en stabil isotop, nemlig den med nukleontallet 133. Naturlige forekomster av alkalimetallet cesium er av denne isotopen, mens det finnes mange kunstige isotoper, som alle er ustabile. Den mer kjente radioaktive isotopen 137Cs er altså ikke grunnlaget i definisjonen, og den benyttes ikke heller i cesiumatomur.

En følge av definisjonen til SI-sekundet er at frekvensen til den nevnte hyperfinovergangen er bestemt til å være presis 9 192 631 770 Hz.

close
Se svaret!

TEKNA MAGASINETS SOMMERKONKURRANSE

Annenhver ukedag i juli vil et Tekna-medlem stille et sommerspørsmål innen sitt fagområde. Spørsmålene publiseres på Teknas Facebookside. Klarer du å løse oppgaven, kan du bli med på trekningen av et gratis Tekna-kurs til høsten, se listen over kursene her.

Bli med i konkurransen ved å skrive svaret ditt i kommentarfeltet på Facebook og lim inn lenken til det kurset du ønsker å vinne. Vinnerne trekkes 20. august.

Svaret og neste spørsmål finner du på her på Tekna Magasinet tirsdag og torsdag etter presentasjonen av spørsmålet.

Les også