Tekna Magasinets sommerkonkurranse

Mitt sommerspørsmål
– i dag om et urgammelt tre

Dagens spørsmålsstiller er Sølve Tegnér Stenmark. Hun er realfaglærer i kjemi og biologi ved Malakoff videregående skole i Moss og dessuten leder av Tekna Realistene. Hennes spørsmål er:

26.07.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal, Video: Mikkel Moe

Her er sommerspørsmålet hans:

– Dette treslaget som jeg har tatt med et eksemplar av, har levd uforandret på jorden siden før dinosaurene. Det er funnet fossiler av det som er over 270 millioner år gamle. Det tilhører de nakenfrøede plantene. Hva heter treet?

SVARET:

Treet heter Ginko. Sølves eksemplar er lite og vokser i en potte i hagen hennes, men hun forteller at de kan bli ganske store.
– De er ikke veldig vanlig å ha i Norge. Opprinnelig kommer treet fra Øst-Asia. Det som er spesielt med dette treet, er at det er mer enn 200 millioner år gammelt. Det er altså en levende fossil og tilhører de nakenfrøede plantene. Treet har levd uforandret på jorden siden før dinosaurene.

– Forskere har funnet fossiler av dette treet som er over 270 millioner år gamle. Det er funnet fossiler over store deler av jordkloden, og det er til og med funnet fossiler av treet på Grønland, forteller Sølve Tegnér Stenmark.

close
Se svaret!

TEKNA MAGASINETS SOMMERKONKURRANSE

Annenhver ukedag i juli vil et Tekna-medlem stille et sommerspørsmål innen sitt fagområde. Spørsmålene publiseres på Teknas Facebookside. Klarer du å løse oppgaven, kan du bli med på trekningen av et gratis Tekna-kurs til høsten, se listen over kursene her.

Bli med i konkurransen ved å skrive svaret ditt i kommentarfeltet på Facebook og lim inn lenken til det kurset du ønsker å vinne. Vinnerne trekkes 20. august.

Svaret og neste spørsmål finner du på her på Tekna Magasinet tirsdag og torsdag etter presentasjonen av spørsmålet.

Les også