Tekna Magasinets sommerkonkurranse

Mitt sommerspørsmål
– i dag om kunstig intelligens

Vidar Gundersen er kybernetiker, jobber i Caverion Norge AS og var med og starte nettverket Tekna Big Data.

17.07.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal, Video: Mikkel Moe

Her er sommerspørsmålet hans:

– Apple har sin Siri, men kan du nevne to andre virtuelle assistenter med kvinnenavn?

SVAR: Vi tenkte først og fremst på Alexa og Cortana, men godtar også Viv, Alice og Xiaowei.

Utdypende svar:
For mange av oss er nok Siri den formen for kunstig intelligens vi har et nærmest forhold til i hverdagen. Siri har lært å forstå naturlig språk, og gi oss tilbakemeldinger på naturlig språk gjennom opptrening med veldig store datamengder – det vi kaller big data eller stordata.

Men Siri er ikke den eneste virtuelle assistenten. Mange bruker nok også Google Assistant som finnes i Android-telefoner og nettleseren Chrome. I spørsmålet var vi altså ute etter virtuelle assistenter med kvinnenavn, og det har to av de aller største utfordrerne til Siri og Google Assistant internasjonalt, nærmere bestemt Alexa fra Amazon og Cortana fra Microsoft. Og listen stopper ikke der. Du får også rett hvis du for eksempel nevnte Viv, som er laget av de samme utviklere som laget Siri, russiske Alice eller kinesiske Xiaowei, for å nevne noen. Dessverre er det ennå – idet denne filmen spilles inn på forsommeren 2018 – kun Siri som forstår norsk. Men ikke minst Google Assistant er annonsert å komme på norsk i løpet av nær fremtid.

close
Se svaret!

TEKNA MAGASINETS SOMMERKONKURRANSE

Annenhver ukedag i juli vil et Tekna-medlem stille et sommerspørsmål innen sitt fagområde. Spørsmålene publiseres på Teknas Facebookside. Klarer du å løse oppgaven, kan du bli med på trekningen av et gratis Tekna-kurs til høsten, se listen over kursene her.

Bli med i konkurransen ved å skrive svaret ditt i kommentarfeltet på Facebook og lim inn lenken til det kurset du ønsker å vinne. Vinnerne trekkes 20. august.

Svaret og neste spørsmål finner du på her på Tekna Magasinet tirsdag og torsdag etter presentasjonen av spørsmålet.

Les også