Tekna Magasinets sommerkonkurranse

Mitt sommerspørsmål
– i dag om ressurs i havet

– Tang og tare brukes i noe som veldig mange liker å spise om sommeren. Vet du hva?

10.07.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal, Video: Mikkel Moe

Her er sommerspørsmålet:

– Tang og tare brukes i noe som veldig mange liker å spise om sommeren. Vet du hva?

Svaret: Når du slikker i deg en deilig softis i sommer, spiser du faktisk litt tang eller tare samtidig. Tang og tare inneholder nemlig alginat som er en viktig ingrediens i softis. Alginat har evne til å fortykke, stabilisere og danne geleer. Denne evnen utnyttes blant annet også i malingsproduksjon, og i kosmetiske og farmasøytiske produkter.

I sjøen finner vi mange typer alger. Noen er mikroskopiske og svever rundt i vannet, andre er store planter som er festet til bunnen og har stilk og blader. Fagfolk deler dem inn i grønnalger, brunalger og rødalger. Tang og tare er egentlig to grupper av brunalger. I dagligtale kaller vi likevel ofte alle de store algene tang og tare. Som tilsetningsstoff i mat er alginat kalt E400 – E405.
Helt siden 1943 er det blitt høstet tare som råstoff for produksjon av alginat i Norge. Hvert år blir det høstet mer enn 160 000 tonn stortare og cirka 30 000 tonn grisetang. Det forskes hele tiden på nye bruksområder. Ifølge Sintef er det et stort potensiale for vekst i verdiskapningen ved høsting av denne ressursen.
Kilder: Miljolare.no og industrienergi.no

close
Se svaret!

TEKNA MAGASINETS SOMMERKONKURRANSE

Annenhver ukedag i juli vil et Tekna-medlem stille et sommerspørsmål innen sitt fagområde. Spørsmålene publiseres på Teknas Facebookside. Klarer du å løse oppgaven, kan du bli med på trekningen av et gratis Tekna-kurs til høsten, se listen over kursene her.

Bli med i konkurransen ved å skrive svaret ditt i kommentarfeltet på Facebook og lim inn lenken til det kurset du ønsker å vinne. Vinnerne trekkes 20. august.

Svaret og neste spørsmål finner du på her på Tekna Magasinet tirsdag og torsdag etter presentasjonen av spørsmålet.

Les også