Tallknusing i sommervarmen:

Gleden over
å trylle med tall

08.06.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal

En helg for et par uker siden hadde vi besøk av noen venner på hytta. Boka «Mattetriks på null komma niks» lå og slang på bordet. Jeg hadde fått anmeldereksemplaret allerede i mars, men hadde ikke tatt meg tid til å kikke skikkelig på den. Vår besøkende gjest kastet seg over boka fast bestemt på å lære noen triks i hurtigregning. Og innen kvelden var omme, kunne han raskt og enkelt kvadrere tall som ender på både 5 og 25, og han kunne finne kvadratroten av store tall på null komma niks. Allerede nå så han for seg hvordan han skulle imponere gjestene sine på den store hagefesten han hadde innbudt til senere på sommeren.

Akkurat disse kapitlene har forfatteren Yngve Vogt kalt «Nerdenes sjekketriks» og «Bli festens midtpunkt», så det passet vår matteglade venn helt utmerket.
I omtalen står det at Yngve Vogt er ihuga tallnerd og prisbelønt journalist i forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo.

At han er glad i tallmagi er tydelig. Det oser av matteglede gjennom alle de 27 kapitlene der han lærer leseren det ene talltrikset etter det andre på en underholdende og pedagogisk enkel og forståelig måte. Det finnes nemlig flere måter å komme frem til svaret på regneoppgaver enn dem de fleste av oss har lært på skolen. Og ifølge Vogt mye morsommere! Da han selv gikk på skolen drømte han om en hemmelig tryllebok med forløsende tallknep. Den fant han aldri, men måtte skrive den selv i voksen alder.

Hvis du elsker tall eller har lyst til å leke med tall, og lengter etter å løse talloppgaver mange ganger raskere enn hva venner, mattelærere og kollegaer klarer, kan du finne måter å gjøre det på i denne boken.

Yngve Vogt, forfatter

For eksempel kan du lære hvordan multiplisere store tall med hverandre i hodet raskere enn på kalkulatoren? Ja, for det påstår Yngve Vogt at man kan klare i kapittelet med underteksten «Hurtigregningens vidundermedisin». Og han har flere spesialiteter som «Hvordan gange noe med 11?», eller «Hvordan trekke noe fra 1 000 000?»

Er du glad i tall, og vil ha en avveksling fra den vanlige romansommerlektyren, eller ha noe å pusle med sammen med andre tallglade, kan denne boka absolutt anbefales.

Anne Grete Nordal
Ansvarlig redaktør i Tekna Magasinet

Tittel: Mattetriks på null komma niks
Forfatter: Yngve Vogt
Forlag: Vega forlag
ISBN: 978-82-8211-553-7

Les også