Forskningsfestival i Oslo:

Fra svermer av minityrsatellitter
til 3D-printing av ører

26.09.2018 | Tekst: Anne Grete Nordal

Satellittindustri ved Tromsø-selskapet TrustMe og 3D-printing av organer fra det svenske selskapet Cellink var to av nøkkelforedragene på årets Cutting Edge i Oslo, etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, offisielt åpnet forsknings- og teknologifestivalen 25. september.

– Cutting Edge er et veldig spennende arrangement med gode muligheter til å knytte kontakter, sier gründer og Tekna-medlem Jon Olav Eikenes som sto ved Teknas stand og presenterte sin oppfinnelse der ulike kartdata kan vises frem på en 3-dimensjonal terrengmodell.

Cirka 1500 besøkende fant i år veien til Cutting Edge-festivalen i Forskningsparken i Oslo. Arrangementet er en del av Oslo Innovation Week – en av Europas største innovasjonskonferanser.

Co-gründer og administrerende direktør Ane Aanesland i TrustMe snakket om miniatyrisering av romsatellitter og hvordan konstellasjoner av store mengder slike i lave baner (300-500 kilometer fra jorden) og med kort levetid, i fremtiden kan brukes til å samle informasjon om økonomiske, miljømessige og humanitære aktiviteter. TrustMe har patentert en metode for å styre slike satellitter ved hjelp av «rekyl»-kraft.
Stor interesse fanget også det svenske selskapet Cellink med sin demonstrasjon av 3D-printing av hud og organer som øre og nese. – Vi står foran en biologisk revolusjon, sa forsker Itedale Namro Redwand fra Cellink.

Tekna er stolt sponsor av Cutting Edge, her representert med Marthe Waage og Torhild Kongsness på Teknas stand.

Cutting Edge-festivalen er en møteplass med presentasjoner av det ypperste som rører seg på forskningsfronten innen ulike fag som biovitenskap, kunstig intelligens, Tingenes internett og grønn teknologi. Med foredrag, debatter, workshoper, utstillilnger og presentasjoner av start-up-selskaper var det duket for nettverksbygging mellom forskermiljøer, næringsliv, industri og myndigheter.

Vertskap for arrangementet var Oslotech, Inven2, Conventor og Universitetet i Oslo. Tekna er en av sponsorene sammen med Forskningrådet, Roche, IBM, Sintef, abbvie og Norsk Romsenter.

Les også