Arbeidsledig ble livredder

Publisert: 17.02.2017 | Tekst: Anne Grete Nordal | Foto: Eivind Senneset

Fortvilelse over å ikke få jobb ble snudd til gleden over å få jobbe med en bitteliten titanpumpe som skal plasseres inne i menneskehjerter for å forlenge og redde liv.

Avanserte verktøy: Arbeidsgiver Kjell Lerøy og Benjamin Halsøy ved multiaksemaskinen som hjertepumpedelene produseres i.

En avisartikkel ble den utløsende faktoren til at den nyutdannede sivilingeniøren Benjamin Halsøy gikk fra langtidsledig til en interessant og relevant jobb i K. Lerøy Metallindustri i Lonevåg utenfor Bergen. Der jobber han blant annet med testproduksjon av en helt unik hjertepumpe på oppdrag fra gründerselskapet Nuheart.

– Det begynte å tære på selvtilliten da det drøyde et halvt år etter at jeg var ferdig med utdanningen til jeg klarte å skaffe meg jobb, sier sivilingeniør og Tekna-medlem Benjamin Halsøy. Han var ferdig utdannet sivilingeniør fra linjen Produktutvikling og Produksjon (tidligere maskinlinja) ved NTNU i Trondheim i juni 2015.

K. Lerøy Metallindustri, hvor Benjamin har fått jobb, er i kategorien spesialiserte underleverandør, i dette tilfellet til Nuheart, som er i kategorien Medtech. Begge kategoriene hadde en omsetning på rundt fem milliarder i 2014, men Medtech har høyere vekst.

Skal hjelpe hjertet: Slik ser en tidlig versjon av en impeller til hjertepumpen ut.

Falt mellom flere stoler

Da Benjamin begynte på NTNU, kunne siste års studenter fra Produkutvikling og Produksjon velge og vrake i jobber før de var ferdig utdannet. Men nedgangen i olje- og gassektoren har endret arbeidsmarkedet radikalt. Benjamin gikk på jobbmesser og trålte internett etter stillinger, som han søkte på, men ble aldri innkalt på intervju.

– I den perioden hadde samboeren og jeg fått en liten datter, så jeg følte veldig sterkt på at jeg måtte begynne å tjene penger. Jeg kunne gjerne begynne i en jobb som ikke var så relevant. Det er begrenset hvor lenge du kan leve på oppsparte midler. Uten arbeidserfaring, får man heller ikke dagpenger. Jeg hadde ikke akkurat sett for meg å gå på trygd etter fem års høyere utdanning.

Da jeg kontaktet Bergens Tidende, tenkte jeg at det kunne være en sak at mange ferske nyutdannede falt mellom to stoler slik som meg. På den ene siden hadde jeg for mye utdanning for en del jobber. For relevante stillinger måtte jeg konkurrere med folk som hadde mistet jobben i olje- og gassnæringen. I og med at de har erfaring, havner de som regel øverst i søknadsbunkene.

Reaksjonene på avisartikkelen lot ikke vente på seg. – Jeg fikk faktisk flere tilbud, både om vikariater og faste stillinger. At Kjell Lerøy ringte fra Lerøy Metallindustri og ville ha en prat med meg, var en kjempeopptur. Jeg ble møtt av fire personer, og noe av det første de introduserte meg for var utfordringene med å modellere og forberede en testrigg for å teste ytelsen på hjertepumpa Nuheart.

Godt inntrykk: Da bedriftslederen Kjell Lerøy leste i avisen om arbeidsledige Benjamin Halsøy, tilbød han den ferske sivilingeniøren jobb. At Benjamin var nyutdannet, så han på som en fordel.

Fremoverlent holdning

Da daglig leder Kjell Lerøy leste om Benjamin, tenkte han at dette måtte være en perfekt person for bedriften. – Vi hadde akkurat kommet i gang med Nuheart-prosjektet og jeg så at vi manglet kunnskap internt. Dessuten forteller det en del om folk at de står frem på den måten. Det vitner om en fremoverlent holdning, sier Kjell Lerøy. Han mener også at det er en fordel at Benjamin var nyutdannet. – Det betyr at han kan komme med friske ideer og tanker uten å ha blitt formet av andre miljøer enn utdanningsmiljøet. Dessuten er det for ille at folk skal bli gående uten å få brukt en så lang og god utdanning. Benjamin er den eneste sivilingeniøren i bedriften, men Kjell Lerøy ser ikke bort fra at det kan bli flere, avhengig av hvilke oppdrag de får fremover.

– Jeg tror det er en styrke å ha en annen bakgrunn enn de andre her, sier Benjamin Halsøy. Da jeg kom, hadde de knapt noen som kunne 3D-modellere. Jeg kan kanskje se ting på nye måter og komme med forbedringsforslag. Jobben som prosjektingeniør er veldig variert med 3D-modellering, tegning av verktøy og rigger til produksjon, utarbeidelse av pristilbud, og drive produktutvikling internt. Jeg jobber også med nettsidene og Facebooksiden til bedriften, og har laget presentasjoner og filmer som markedsfører oss. Det er veldig gøy!

– Av alle produktene til ulike bransjer, er Nuheart hjertepumpa det mest unike og utfordrende. Det stiller ekstreme krav til nøyaktighet i den mekaniske tilvirkningen av de ulike bitte små komponentene. Det er små og tynne deler som er vanskelige å spenne opp i dreiemaskiner. Vi må lage egne verktøydeler for å få det til.

– Ganske sprøtt at den skal plasseres inne i hjerter og kanskje redde liv. Det gir jobben en ekstra dimensjon, sier Benjamin Halsøy.

Tidligere utgaver av Tekna Magasinet

tara_skip

Omstillingsevne ga drømmejobb

Tara Jahangiry (25) fulgte familiens omstillingsevne da bunnen falt ut av arbeidsmarkedet. Hun begynte å tenke nytt og omskolerte seg fra skipsdesign til prestasjonsanalyse.

tekna_kommune

Teknas lønnsstatistikk 2016

Teknas lønnsstatistikk viser at statlig sektor er siste års lønnsvinner. Privat sektor er ikke overraskende den største taperen.

nyhetsbrev_2

Utenlandske selskaper vinner gigantstore anleggskontrakter i Norge

De gode nyhetene er at de er avhengig av å ansette nordmenn.
Vi gir deg tipsene som kan gi jobb!